Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Fotbalové změny Ligové grémium přijalo několik zásadních opatření

Ligové grémium přijalo několik zásadních opatření

foto: Petr Pelíšek

06. 08. 2020 - 13:45

Ligové grémium na svém zasedání schválilo úpravy tuzemské fotbalové legislativy pro nadcházející soutěžní ročník. V reakci na aktuální situaci a po zkušenostech z minulé nedokončené sezóny prošlo na setkání klubů obou profesionálních soutěží několik zásadních úprav, které budou aplikovány do Rozpisu celostátních ligových soutěží pro sezónu 2020/21.

Tresty za napomenutí
Vzhledem ke zvýšení počtu utkání v sezóně a možným komplikacím s hrozícími karanténními opatřeními v jednotlivých týmech bude upraveno pravidlo pro tresty zákazu činnosti po několikáté žluté kartě v ročníku následovně:
4. žlutá karta = zákaz činnosti na 1 zápas
8. žlutá karta = zákaz činnosti na 1 zápas (v minulé sezóně 2 utkání)
12. žlutá karta = zákaz činnosti na 1 zápas (v minulé sezóně 3 utkání)
16. žlutá karta = zákaz činnosti na 1 zápas (v minulé sezóně 4 utkání)
20. žlutá karta = zákaz činnosti na 1 zápas (v minulé sezóně 5 utkání)
24. žlutá karta = zákaz činnosti na 1 zápas
28. žlutá karta = zákaz činnosti na 1 zápas
Pravidlo bude analogicky aplikováno i pro funkcionáře v podobě zákazů výkonu funkce.

Pořadí
Zásadním cílem pro LFA zůstává vždy učinit maximum pro dokončení soutěžního ročníku a sehrání kompletního programu. S ohledem na termín konání EURO v příštím roce je mezním datem pro závěr soutěžního ročníku konec května 2021. Z toho důvodu se Ligové grémium usneslo na pravidlech, za jakých bude v mimořádných případech stanoveno konečné pořadí družstev a bude rozhodnuto o sestupujících a postupujících družstvech.
Klíčovým parametrem se stane hranice 50% ze všech utkání FORTUNA:LIGY resp. FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Pokud bude odehrána více než polovina všech zápasů kompletního programu, budou u dané soutěže uplatněna pravidla o postupu a sestupu. V případě neodohrání všech zápasů pak jsou jasně specifikovány parametry určující pořadí v tabulce.
Základním kritériem v takovém případě bude podíl počtu bodů k odehranému počtu zápasů. U dalších parametrů záleží, zda mají týmy spolu odehrány všechny vzájemné duely, potom rozhoduje právě bilance ze vzájemných utkání. V opačném případě je rozhodujícím kritériem rozdíl v celkovém skóre, potažmo počet vstřelených branek opět přepočtený koeficientem na počet odehraných utkání.

Postupy do evropských pohárů a prostupnost soutěží v případě neodehrání alespoň poloviny zápasů
Cílem LFA pro sezónu 2021/22 je návrat k modelu šestnácti účastníků v obou soutěžích. Tři kluby budou z FORTUNA:LIGY sestupovat v případě, kdy bude odehráno alespoň 50% všech utkání v jedné z obou soutěží. Na vítězství v soutěži, postup do vyšší soutěže a postup do pohárových soutěží UEFA pak mohou myslet pouze družstva, která sama odehrála více než polovinu svých plánovaných utkání soutěže. Pokud se postupuje z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, bude se z nejvyšší soutěže sestupovat, i pokud se v ní neodehraje více než polovina všech plánovaných utkání. Analogicky stejně se bude sestupovat z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY i při neodehrání alespoň poloviny utkání, pakliže se odehraje více než polovina zápasů v ČFL/MSFL.

Testování v klubech F:L a F:NL
Ligové grémium schválilo změny předpisů, které povedou k povinnému pravidelnému vyšetření na přítomnost SARS-CoV-2 metodou PCR na náklady jednotlivých klubů. Testování pro hráče a funkcionáře u klubů FORTUNA:LIGY bude nutné před každým ligovým utkáním, týmy druhé nejvyšší soutěže se budou testovat jednou měsíčně.
Ligové grémium také podpořilo návrh Ligového výboru, aby se Protokol opatření COVID-19 LFA v jeho aktuální podobě zanesl do Rozpisu celostátních soutěží a stal se tak v celém rozsahu pro kluby závazným. Všechna pravidla pro chování hráčů a klubů během tréninkového procesu nebo mistrovských utkání tak budou disciplinárně vymahatelná.
Pravidla testování platí do odvolání a budou Ligovým výborem upravována dle vývoje epidemiologické situace v ČR.

Náhradní místo konání utkání
Ligové grémium se usneslo také na pravidle, že pro případ nemožnosti sehrání zápasu na vlastním stadionu z důvodu epidemiologické situace nebo jiných mimořádných opatření v příslušném regionu, může klub svůj domácí zápas sehrát na jiném stadionu dle vlastního výběru (splňujícím příslušné licenční podmínky). Případně může místo určit i řídící orgán soutěže.

Další články