Dnes:20°C

Zítra:14°C

Pondělí 21.10. Brigita
Menu

Jaroslav Němec Jediný člověk, který snědl tu nejsmradlavější rybu celou

Jediný člověk, který snědl tu nejsmradlavější rybu celou

foto: Redakce

26. 09. 2019 - 10:05

Olomoucký Extrem food festival v letošním roce přivítal kromě roztodivných, „extrémních“ pochutin také soutěže právě v pojídání věcí, které si většina běžných smrtelníků prostě nedá. Soutěží se opět po roce přijel účastnit také Jaroslav Němec, rodák z Bystrého, kterému se přezdívá Maxijedlík, a který drží světový rekord v pojídání té nejsmradlavější ryby na světě, Surströmmingu. Jako jediný na celé Zemi ji totiž dokázal sníst úplně celou, a to i s kostmi. Se svým olomouckým výkonem už počtvrté. Nám se Jaroslava podařilo vyzpovídat ještě před soutěží.

 

V čem váš rekord spočívá?
Říká se, že pachatel se vrací na místo činu, tak já se zase po roce vracím zpátky tady do Olomouce a budu se pokoušet sníst tu rybu počtvrté. A zatím se mi celou tu plechovku podařilo sníst jako jedinému na světě, tak uvidíme, jak to dneska dopadne, jak to sedne. Bude to znít možná trochu jako úchylka, ale už se na to docela těším.

V kláních jedlíků se vám přezdívá Maxijedlík. Držíte i další rekordy?
Ano. Je to asi sedm let, kdy probíhala akce s názvem Maxijedlík roku a byla to soutěž v pojídání steaků. Já už teda pojídám asi čtrnáct let, ale tady v téhle soutěži jsem před těmi sedmi lety vyhrál a od té doby se mi začalo říkat právě Maxijedlík. Co se týče jídel, tak jím na soutěžích opravdu všechno, poslední dobou vyhledávám dost extrémy. Pokud se teď zadaří a stihnu to, měl bych jet ještě na pojídání česneku, uvidím, jak to budu časově stíhat. Co se týká přímo rekordů, tak mám rekord v pojídání natvrdo uvařených vajec, kdy jsem přímo v talk show pana Krause snědl 24,5 vajec za dvě minuty.

Vzpomenete si, jaký největší extrém a naopak jaké nejběžnější jídlo jste už na soutěži jedl?
Nejextrémnější je určitě ta ryba teď, kterou budu jíst počtvrté, pokud se budeme bavit o něčem opravdu běžném, tak můžu zmínit čtyři litry krupicové kaše, kterou jsem zvládl sníst během pěti minut. Ale soutěžil jsem i v pojídání jitrnic, bramboráků. Když se budeme bavit o soutěžích v pojídání klasických jídel, nejspíš si nevybavím nic, co bych už nejedl.

Kdy jste se zúčastnil své první soutěže jedlíků?
To si dokážu vybavit naprosto přesně. Bylo to před čtrnácti lety na Trnkobraní ve Vizovicích. Byly to tenkrát předkola, ze kterých se následně vítěz dostal do hlavní soutěže přímo na tu akci do Vizovic. Já jsem věděl, že toho sním víc, ale mí kamarádi mě z hecu přihlásili do soutěže, já jsem předkolo vyhrál a od té doby se opravdu cíleně účastním soutěží.

Víte ještě, co jste měl tehdy sníst?
Byly to švestkové knedlíky. Takže když se na to podíváme dneska, dostal jsem se od pojídání sladkých švestkových knedlíků, až k té nejsmradlavější rybě na světě. Ale celá ta moje pojídací kariéra je plná protikladů. Nedávno jsem byl třeba na soutěži v pojídání mrkve a hned na to jsem si dal soutěž v pojídání žeber.

Lukáš Blokša
Autor: Lukáš Blokša

0 komentářů

Další články