
24. prosinec, den plný tradic. Jaké to jsou?
Štědrý den připadá na 24. prosince. Podle tradice je dnešní den posledním dnem přípravy na vánoční…
foto: Kristýna Šmoldasová
25. 07. 2020 - 12:00
Máte rádi posypku nebo drobenku? Někteří lidé na ni totiž přímo ujíždějí. A tak jsme těmto labužníkům vyšli vstříc a připravili jsme pro ně koláč na míru.
Ingredience na posypku:
400 g polohrubé mouky
160 g másla
160 g krupicového cukru
Postup:
Rozpustíme máslo s cukrem na pánvičce a přidáváme mouku do té doby, než je posypka krásně sypká. Možná nebudete muset využít přesně 400 g mouky nebo budete muset naopak trochu přidat.
Ingredience na makovou náplň:
1 hrnek namletého máku
3/4 hrnku mléka
5 lžic krupicového cukru
špetka mleté skořice
citrónová kůra
sáček vanilínového cukru
Postup:
Promícháme všechny sypké ingredience, přivedeme mléko k varu a postupně ho vléváme do připravené směsi dokud nemá tu správnou konzistenci.
Ingredience na těsto:
3 vejce
sůl
200 g polohrubé mouky
200 g krupicového cukru
1 kypřící prášek do pečiva
200 ml smetany na šlehání (30 %)
cukr moučka na posypání hotového koláče
Postup:
Oddělíme bílky od žloutků a z bílků smíchaných vyšleháme pevný sníh. V druhé míse vyšleháme žloutky s krupicovým cukrem do kypré pěny. A pak přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli. Přidáme smetanu a pak šleháme do pěny. Nakonec opatrně přidáme vyšlehaný sníh.
Po té těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně těsto rozvrstvíme. Přidáme nádivku (v tomto receptu je maková, ale můžeme zvolit i tvarohovou, nebo třeba ovoce) a kolem krajů necháváme cca 3 - 4 cm volného místa bez nádivky. Nakonec koláč zasypeme pořádnou vrstvou posypky a necháme péct cca 30 minut na 180°C.
POCHLUBTE SE SVÝM RECEPTEM!
Máte recept na opravdovou dobrotu? Napište nám, rádi jej vydáme.
Štědrý den připadá na 24. prosince. Podle tradice je dnešní den posledním dnem přípravy na vánoční…
Také dnes se podíváme na jeden výborný recept, který se hodí třeba k nedělnímu obědu. Jde o…
Počty nakažených koronavirem v posledních dnech v tuzemsku mírně stoupají, do České republiky si…
Líbil se vám recept z minulého čísla našeho tištěného vydání? Do mailu nám přistál tip na jeho…
Nadešel čas dovolených, který letos pro většinu Čechů bude ve znamení pobytu v tuzemsku uprostřed…
Rtuť teploměrů pomalu stoupá, a tak často hledáme způsob, jak se zchladit. Proto vám tentokrát…