Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Ambasáda v Tbilisi podporuje krajské aktivity v Gruzii

Ambasáda v Tbilisi podporuje krajské aktivity v Gruzii

foto: Pardubický kraj

02. 08. 2019 - 10:48

Pardubický kraj je v současné době jediným českým regionem, který uspěl s žádostí v rámci dotačního titulu České rozvojové agentury. Tento projekt je v letošním roce zaměřený na rozvoj cestovního ruchu, školství a sociálních věcí. Nejen o naplňování projektu, ale také o aktuální politické situaci v Gruzii jednali zástupci Pardubického kraje s novým českým velvyslancem v Gruzii Petrem Mikyskou, který v minulosti působil několik let na obdobném postu v Arménii.

„Gruzie je pro Českou republiku jednou z prioritních zemí pro rozvojovou spolupráci. To je jednoznačný důkaz toho, že náš stát stojí na straně Gruzie v rámci složitých politických vztahů se severním sousedem, kterým je Ruská federace. Jednoznačně chceme i naším projektem ukázat, že máme zájem na rozvoji Gruzie, jeho jednotlivých regionů a nesouhlasíme s děním v Jižní Osetii nebo Abcházii," řekl hejtman Netolický. „Česká ambasáda i po změně na postu velvyslance vnímá velmi pozitivně naše kroky, jelikož jsme jediným českým regionem, který se do této spolupráce pustil a má konkrétní výsledky," sdělil hejtman, který velvyslance Mikysku seznámil s konkrétními parametry krajského projektu a znovu nabídl ambasádě služby jedné z krajských škol pro zajištění recepce pořádané v Tbilisi každoročně v září.

„Regionální spolupráce je velmi důležitá pro rozvoj vztahů obou zemí a jednoznačně koresponduje se snahou naší vlády a ministerstva zahraničí v Gruzii. Projekt Pardubického kraje představuje konkrétní témata pro konkrétní lidi, což je správný přístup, který chceme i v budoucnu podporovat a věřím, že se přidají i další české regiony," sdělil český velvyslanec v Gruzii Petr Mikyska.

Problémem, který dlouhodobě Gruzii trápí, je centralizace rozhodování. „Gruzie je zářným příkladem toho, když je o projektech v regionu rozhodováno z centra. Regiony tak mají pouze velmi malou šanci ovlivnit velké strategické investice. Docházi tak k tomu, že vláda v Tbilisi rozhodne vybudovat něco, co samotný region pro svůj rozvoj ani nepotřebuje. Naštěstí je v tuto chvíli připravena decentralizace veřejné správy," uvedl hejtman Netolický, který se zajímal také o aktuální politickou situaci a dopad zrušení leteckého spojení s Ruskem na cestovní ruch.

Další články