Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

FOTO: Členové dětských parlamentů se sešli na krajském úřadě

FOTO: Členové dětských parlamentů se sešli na krajském úřadě

23. 05. 2019 - 09:10

V úterý se konala v Sále Jana Kašpara Krajská konference žákovských parlamentů Pardubického kraje. Už potřetí ji uspořádala základní škola z Chrasti, která je jednou ze dvou pilotních škol Pardubického kraje, které zaváděly žákovské parlamenty. Záštitu nad celou akcí převzal radní pro školství Bohumil Bernášek.

„Dnes jsme chtěli dětem i pedagogům představit fungování chrasteckého školního parlamentu. Seznámili jsme je s dobrými příklady praxe, sdíleli jsme znalosti. Z dnešního setkání si pak odvezli nápady pro další činnost,“ sdělila ředitelka chrastecké školy Lenka Budínská.

Setkání navštívilo 123 žáků a 23 pedagogů z 20 škol Pardubického kraje. Děti se měly možnost seznámit s prvky demokracie. Vyzkoušely si, jak se tvoří tým i jaké je to prosadit názor v kolektivu.

„Jsem moc rád, že žáci základních škol mají možnost poznávat a uplatňovat demokratické postupy. Dětské parlamenty jsou krásným příkladem, jak se seznámit s věcmi, které zná většina lidí jen z televizních obrazovek. O dobré práci chrastecké školy svědčí fakt, že je o konferenci nebývalý zájem,“ řekl Bohumil Bernášek, radní odpovědný za školství.  

Žáci z Chrasti, kteří se ve volném čase věnují „parlamentní činnosti“, mají stále co dělat. Učí se na konkrétních projektech, které mají sami od začátku do konce na starost. Pravidelnými akcemi jsou například turnaj ve florbale a přehazované nebo celoškolní talentová soutěž. Jednou do roka se také „parlameňtáci“ setkávají s ředitelkou školy, která čelí dotazům na problémy týkajících se chodu školy.

Další články