Zde může být vaše reklama.
Sobota 27.4.
Svátek má Jaroslav
Menu

Komu a jak hlásit černé skládky?

Komu a jak hlásit černé skládky?

foto: Archiv

02. 03. 2020 - 12:00

Silný vítr nebo přímo orkán, ale i zvířata, vandalové a nepořádní spoluobčané. Ti všichni jsou častým důvodem nepořádku okolo kontejnerů na tříděný odpad nebo odpadkových košů na veřejných prostranstvích. Samostatnou kapitolou jsou pak černé skládky, jimiž se někteří lidé i firmy snaží vyhnout platbě za odpad a jeho odvozu do sběrného dvora. Mnoho z nás se ale nechce smířit s pohledy na znečištěný a neúhledný prostor v obci. Kam a jakým způsobem můžete podobná místa hlásit?

Komu hlásit nepořádek v obci

Zodpovědnost za veřejné odpadkové koše a kontejnery na recyklovaný odpad mají většinou technické služby nebo soukromé firmy, které si jednotlivé obce na svoz odpadu najímají. Ty však mají pevně stanovený harmonogram, podle kterého jednotlivá místa objíždí a nádoby na odpad vyprazdňují. Proto je nejlepší se obrátit přímo na obec nebo městskou část, které mohou vyslat úklidovou četu, aby se o nepořádek postarala. V případě nebezpečného nebo zapáchajícího odpadu ale hraje svoji roli čas. Po úředních hodinách se na úřad nedovoláte a na odpověď na e-mail můžete, hlavně ve větších městech, čekat i několik dní. Elegantním řešením tak může být nahlášení podnětu přes mobilní aplikaci Mobilní RozhlasStačí inkriminované místo vyfotit a poslat takzvanou fotohlášku do aplikace, která zaznamená i polohu místa. Operátor pak předá podnět k řešení kompetentnímu člověku v dané obci.

Že se tento systém osvědčil, potvrzuje i jeho zakladatel Ondřej Švrček: „Špatné zacházení s odpady, jako jsou černé skládky, ale i drobnější nepořádek, patří mezi nejčastější podněty hlášené přes Mobilní Rozhlas. Navíc při situacích, jako byly nedávné orkány, nejsou obce z vlastních zdrojů schopné monitorovat všechny události. Zapojení občanů a rychlejší sběr informací jsou pro ně v tomto ohledu nedocenitelné."

Další články