Zde může být vaše reklama.
Sobota 27.4.
Svátek má Jaroslav
Menu

Nová památka UNESCO Kraj investuje miliony do Kladrub, kde se chovají koně

Kraj investuje miliony do Kladrub, kde se chovají koně

foto: Pardubický kraj

10. 07. 2019 - 08:50

O víkendu přišla z ázerbajdžánského Baku překvapivá zpráva. Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem se stala druhou památkou v Pardubickém kraji, která získala místo v prestižním seznamu UNESCO. Na úterní tiskové konferenci za účasti ministra zemědělství Miroslava Tomana prezentoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický plánované krajské investice v této oblasti. Kraj zde kromě vlastnictví silnic nižších tříd a mostů zřizuje také Střední školu chovu koní a jezdectví.

„V letošním roce zahájíme modernizace silnice III/3229 ze Semína do Břehů za přibližně 21 milionů korun a následně bychom chtěli pokračovat až do Kladrub nad Labem. Finančně a organizačně velmi náročnou investicí je nový most přes Labe v Řečanech nad Labem za přibližně 140 milionů korun. Výsledná podoba mostu byla opakovaně projednávána s výborem pro zařazení krajiny do UNESCO, který v červnu vyslovil souhlas. V červenci bychom chtěli zahájit výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Nemalé finanční prostředky plánuje kraj vynaložit i do Střední škola chovu koní a jezdectví. „Dlouhodobě plánujeme demolici stávající jízdárny a vybudování nové. Současná jízdárna je přímo v areálu hřebčína a vzhledem k tomu, že byla vybudována v období minulého režimu, tak do hřebčína nezapadá. Nová jízdárna se bude nacházet přímo v areálu školy a její předpokládaná hodnota je do 50 milionů korun. Celá investice je připravována pro případnou výzvu v rámci evropských fondů,“ řekl hejtman Netolický, který zmínil také investice, které jsou spojené již s letošním rokem. „V srpnu zahájíme rekonstrukci odborné demonstrační učebny a následně také postupné opravy na domově mládeže, která však bude realizována po jednotlivých etapách až do roku 2021. Letní prázdniny jsme využili také k rekonstrukci stravovacího provozu, který neodpovídal současným požadavků moderního školního stravování,“ doplnil hejtman Martin Netolický.

 

Další články