Zde může být vaše reklama.
Sobota 4.5.
Svátek má Květoslav
Menu

90 milionů Město během prázdnin investuje do oprav škol v Pardubicích

Město během prázdnin investuje do oprav škol v Pardubicích

foto: Pixabay

01. 08. 2019 - 15:00

Letní prázdniny se i letos v některých pardubických školách nesou v duchu rekonstrukcí a modernizace, ať už se jedná o opravy vnitřních částí budov, výměnu vybavení či střešních krytin. Město do svých školských zařízení v letošním roce pošle téměř 89 milionů korun včetně DPH, rozdělených mezi celkem deset mateřských a základních škol.

Jednou z investic například je modernizace stravovacích prostor v mateřských školách Pastelka v Polabinách a v Dražkovicích. „S modernizací školních stravovacích provozů město začalo již v předchozích letech, jelikož naším cílem je každý rok opravit alespoň jeden velký stravovací provoz na základní škole a až dva stravovací provozy v rámci mateřských škol. Nová gastrotechnologie nejen nahradí vybavení, které je vzhledem ke svému stáří a opotřebovanosti již v havarijním stavu, zároveň umožní připravovat jídlo šetrnějšími způsoby. Náklady na revitalizaci kuchyně v MŠ Pastelka vyjdou na téměř 7,5 milionu korun včetně DPH, přičemž hotovo by mělo být zhruba do konce září. Rekonstrukce stravovacího provozu v MŠ Dražkovice vyjde na téměř 4 miliony korun včetně DPH a dokončena by měla být v závěru prázdnin,“ informuje náměstkyně pro školství Helena Dvořáčková.

Další finance, které město vyčlenilo na modernizaci škol, jsou určeny na opravu šaten v ZŠ J. Ressla, MŠ Ratolest a ZŠ Štefánikova vstoupí do nového roku s novými střechami a opravuje se také kanalizace a plocha dvora na ZŠ Závodu míru. Radnice období prázdnin využila i k tomu, aby dokončila opravy stropních konstrukcí na ZŠ Studánka. „Stropní konstrukce ve druhém nadzemním podlaží vykazovaly nadměrné průhyby překračující normu. Práce na jejich zesílení vyjdou na 6,5 milionu korun včetně DPH a ve všech pavilonech kromě pavilonu jídelny již byly dokončeny během školního roku. Zbývající část, tedy jídelna, bude hotová v rámci prázdnin, tak aby škola byla připravena na zahájení blížícího se školního roku,“ dodává náměstkyně Dvořáčková.

Pardubice chtějí prostřednictvím těchto investic nejen modernizovat, ale v případě tří školských zařízení také navýšit kapacitu míst. „V předchozích dnech byla zahájena stavba nového objektu MŠ Doubek ve Svítkově, která umožní navýšit stávající kapacitu třetího školského obvodu z 78 na celkem 103 dětí. Náklady spojené se stavbou objektu dosahují výše zhruba 57 milionů korun včetně DPH, zbývá ještě vysoutěžit dodavatele gastrotechnologie, herních prvků a vybavení. Zcela nová třída vzniká v MŠ Artura Krause, kterou navštěvují děti s handicapem a která v současné době disponuje pouze jednou třídou. Náklady ve výši zhruba 223 tisíc včetně DPH pokryjí jak práce spojené s rekonstrukcí přízemí, tak vybavení této třídy, jejíž kapacita bude deset dětí,“ uzavírá náměstkyně Dvořáčková. Stavba nového objektu mateřské školy by měla být hotova v průběhu roku 2020, stejně jako přístavba svítkovské základní školy, na které začali řemeslníci pracovat v prosinci loňského roku a jejíž náklady dosahují výše necelých 119 milionů korun včetně DPH.

Další články