Zde může být vaše reklama.
Sobota 27.4.
Svátek má Jaroslav
Menu

101 od roku 1918 Odkaz československých legionářů ve Francii trvá i nadále

Odkaz československých legionářů ve Francii trvá i nadále

foto: Pardubický kraj

30. 10. 2019 - 09:00

Zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým vzdali v společně s vojenským přidělencem Armády ČR v Paříži Jaroslavem Sejpkou a představiteli Krajského vojenského velitelství Pardubice hold padlým československým vojákům nejen v první, ale také ve druhé světové válce. Nejprve navštívili jediný samostatný československý vojenský hřbitov ve Francii La Targette nedaleko Arrasu a následně se přesunuli na pařížský hřbitov La Targette. Stalo se tak den před oslavami 101. výročí od vzniku Československa.

„Českoslovenští legionáři bojující v první světové válce ve Francii přispěli velkou měrou ke vzniku samostatného státu, což si uvědomoval také prezident T. G. Masaryk, který jejich zásluhy s těmi sokolskými neustále připomínal. Jsem rád, že osudy padlých  nejsou zapomenuty ani dnes, a to díky Ministerstvu obrany, ale především Československé obci legionářské, která na jejich odkaz dlouhodobě upozorňuje," uvedl hejtman Martin Netolický. „Považuji pietní akty na obou místech za velmi důstojné připomenutí vzniku našeho samostatného státu. Bohužel v posledních letech se z tohoto významného výročí stala spíše debata o došlých či nedošlých pozvánkách, což rozhodně není důstojné. Jsme proto rád, že jsme mohli v poklidu uctít památku všech hrdinů, jejichž jména jsou ve většině veřejnosti neznámá," doplnil hejtman Netolický.

Hřbitov La Targette

Jedná se o jediný samostatný československý hřbitov ve Francii. Hřbitov i památník jsou věnovány padlým, kteří bojovali na západní frontě v první, ale i druhé světové válce. V roce 1919 přeživší vojáci z Roty Nazdar společně s dalšími příslušníky československé armády ve Francii založili „Sdružení čs. dobrovolníků ve Francii". Pomník v La Targette byl odhalen 31. května 1925. Na přilehlý vojenský hřbitov bylo následně v dalších letech přeneseno celkem 206 ostatků vojáků ze 73 vojenských a obecních hřbitovů v celé Francii. Slavnostního otevření se hřbitov dočkal v září 1959.

Hřbitov Père Lachaise

Největší pařížský hřbitov s rozlohou 44 hektarů je patrně neznámějším francouzským hřbitovem. Jsou zde pochování například Honoré de Balzac, Edit Piaf, Georges Bizet, Auguste Comte či Édouard Daladier. České vojáky v první světové válce připomíná velký pomník sousedící s památníky upomínající další zahraniční vojáky bojující ve Francii. Svůj hrob zde má také malíř František Kupka, který byl rovněž členem Roty Nazdar.

Další články