Zde může být vaše reklama.
Středa 24.4.
Svátek má Jiří
Menu

Uznání za starost Pamětní plakety Péče o válečné hroby má sedm zástupců kraje

Pamětní plakety Péče o válečné hroby má sedm zástupců kraje

foto: Pardubický kraj

07. 10. 2019 - 09:47

Za účasti zástupce Ministerstva obrany České republiky Imricha Vetráka z odboru pro válečné veterány a ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslava Folprechta bylo oceněno sedm obcí pamětními plaketami. Zástupci obcí za výjimečnou péči o hroby, pomníky a pietní místa, převzali pamětní plakety „Péče o válečné hroby“.

Zástupce Ministerstva obrany Imrich Vetrák připomněl, že je důležité navracet se do minulosti a vzpomenout na hrdiny, kteří položili životy za svou vlast. Jedná se o historii, která se všech bezprostředně dotýká. Často se totiž jedná o nevšední činy a osudy dnes již zapomenutých lidí, kteří museli položit život pro svou zemi. Dodal i závazek České republiky, která se rozhodla pečovat o všechny válečné hroby. A to bez ohledu na to, zda se jedná o hroby našich padlých, spojeneckých vojáků či o hroby vojáků, kteří bojovali proti naší zemi. Je třeba mít na paměti, že mrtvý voják není nepřítel, ale člověk, který pro svou zemi zaplatil tu nejvyšší cenu – zaplatil životem. Proto je potřeba se ke všem válečným hrobům a pietním místům chovat stejně.

Pro vojáky a civilisty, jež padli pro vlast, už toho moc udělat nelze, protože jejich životní pouť skončila na polích války. Nejvýznamnější věcí je to, co udělat můžeme - nezapomenout na jejich činy a neustále je připomínat. Každý může svým dílem přispět k zachování památky padlých, což je také jedním z cílů péče o válečné hroby a pietní místa. Vyznamenané obce jsou ostatním příkladem právě v těchto činnostech.

Vyznamenáni za Pardubický kraj byli:
- za Město Pardubice Zdeněk Tobiáš (příkladná a dlouhodobá péče o válečné hroby na území města Pardubice)
- za obec Dolany starosta Miroslav Havránek (oprava pomníku a provedení nové úpravy v okolí pietního místa)
- za obec Trpín starosta Josef Štaud a bývalý starosta Miloslav Tocháček (zhotovení nového válečného hrobu obětem 1. světové války a obnova stávajícího pomníku obětem 1. světové války v obci Hlásnice)
- za obec Morašice místostarosta Zdeněk Šanda (zdařilá obnova pomníku obětem 1. světové války)
- za obec Turkovice starosta Zdeněk Vítek a místostarostka Soňa Vášová (rozsáhlá rekonstrukce pomníku obětem 1. světové války)
-za obec Cotkytle starosta Vlastimil Jurečka a místostarostka Renata Beranová (příkladná a dlouhodobá péče o válečné hroby v obci a odborná oprava pomníku obětem 1. sv. války v Herborticích)
- za obec Helvíkovice místostarosta Miroslav Felcman (zhotovení nového válečného hrobu obětem 1. světové války)

Vyznamenaní při závěrečné debatě seznámili přítomné se svou působností a péčí o významné pomníky a místa. Neopomenuli vyjádřit vděk za finanční podporu Ministerstvu obrany ČR a Pardubickému kraji. Přátelská atmosféra vládla do samotného konce. Všichni zúčastnění si vyměnili zkušenosti a předali si vzájemné cenné rady týkající se samotného tématu péče o válečné hroby, pietní místa a pomníky.

Další články