Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 25.4.
Svátek má Marek
Menu

Výcvik probíhal v Praze Pardubičtí policisté cvičili Krav Magu

Pardubičtí policisté cvičili Krav Magu

01. 06. 2019 - 13:27

Vybraní policisté Krajské pořádkové jednotky Pardubického kraje se zúčastnili celodenního výcviku v bojovém systému krav maga, který byl spojený s cvičným zásahem proti ozbrojeným útočníkům v prostorách hudebního klubu. Celý výcvik probíhal v Praze.

Dopoledne absolvovali policisté dvouhodinový výcvik zaměřený na tzv. odzbrojování pachatele, kdy se jednalo o různé varianty s krátkou i dlouhou střelnou zbraní. Naši policisté si sami vyzkoušeli, jak proti útočníkovi zakročit, a to jako běžný, řadový občan, a ne jako policista s patřičnou výstrojí a výzbrojí. Trénovali, jak pachatele odzbrojit, eliminovat, a to právě za pomoci technik krav maga.

Nicméně, zde je nutné zdůraznit, že se jedná o velice složitou a nebezpečnou věc, kterou nelze bez patřičného a systematického nácviku, drilu jednotlivých technik krav magy, mentálního tréninku a odhodlání úspěšně realizovat. Také značně záleží na okolnostech dané situace (místo, charakter a počet útočníků, druh zbraní). Takový způsob obrany musí být dále v souladu s platnými právními předpisy České republiky.

Odpolední část začala nejprve přednáškou na téma poskytování první pomoci a aktuální teroristické hrozby. Poté následovaly modelové situace v prostorách hudebního klubu. Scénář byl jednoduchý. Během hudební produkce vtrhne do klubu několik pachatelů ozbrojených střelnými a bodnými zbraněmi a začne útočit na osoby uvnitř klubu. Na místo dorazí policisté tzv. prvosledové hlídky a musí danou situaci ihned řešit.

Během tohoto zákroku se policisté musí vypořádat nejen se střelbou ze strany pachatelů proti nim samotným, a to ihned po vstupu do vnitřních prostor klubu, ale také s napadením bodnými zbraněmi, a to z bezprostřední blízkosti. Jedná se o situace, kdy policista z nějakého důvodu (vzdálenost, rychlost útoku, nezúčastněné osoby) nestihne nebo nemůže použít svoji služební střelnou zbraň a musí na takový útok reagovat právě technikami krav magy.

Zasahující policisté provedli nejen eliminaci ozbrojených útočníků, ale museli si také poradit s evakuací všech nezúčastněných osob z klubu do bezpečného prostoru mimo objekt a následně s dočištěním a zabezpečením celého prostoru objektu. Celkem se nácviku v klubu zúčastnilo přibližně 70 figurantů.

Charakteristický pro takový druh policejního zákroku proti tzv. „aktivnímu útočníkovi“ je obrovský chaos na místě samém a velké množství lidí, kteří jsou psychicky otřeseni.  Může zde být dále špatná viditelnost a značný hluk. Policisté, kteří dorazí na místo jako první, mají za úkol co nejrychleji najít střelce a provést jejich eliminaci. Zakročující hlídky vstupují do značně stresového prostředí a jejich úkolem je dostat situaci pod kontrolu, zneškodnit útočníka nebo útočníky a zachránit co nejvíce osob.

Další články