Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Policisté budou od ledna dětem ukazovat rizika sociálních sítí

Policisté budou od ledna dětem ukazovat rizika sociálních sítí

foto: Pixabay

29. 12. 2019 - 09:00

Děti se stále častěji stávají terčem útoků predátorů na sociálních sítích a neuvědomují si, že odkrýváním svého soukromí útočníkům výrazně zjednodušují práci. Statistiky jsou v této oblasti neúprosné – počet nahlášených trestných činů spáchaných prostřednictvím internetu se za posledních 5 let více než zdvojnásobil a téměř třetina z nich je mravnostního charakteru.

Dnešní děti si již osvojily základní bezpečnostní doporučení a při vystupování na sociálních sítích jsou obezřetnější, než bývaly před 5 lety, nicméně stále ještě nedovedou rozlišit, kdy si píší se svým vrstevníkem a kdy na ně útočí internetoví predátoři.

Tvoje cesta onlainem je preventivní projekt, jehož cílem je ukázat dětem na vybraných případech způsoby, jakým internetoví predátoři oslovují své potenciální oběti, jak s nimi manipulují a jakých veřejně dostupných informací využívají.

Policejní preventisté budou zároveň dětem dávat i doporučení, na koho se obrátit a hlavně jakých rizikových ukazatelů si při komunikaci s osobou na internetu všímat.

Je bez debat, že nejefektivnější prevenci jsou schopni udělat sami rodiče, proto v rámci projektu budou připraveny i semináře a besedy s veřejností, na kterých se dozví to podstatné – co děti na sociálních sítích dělají, jak tam komunikují, kde hledají inspiraci a jaké jsou jejich preference. Jinými slovy projekt bude rodičům zodpovídat otázky, které je trápí a na které se stydí svých potomků zeptat.

Policie ČR pro tento projekt získalo silného partnera v Československé obchodní bance, a.s., která se dlouhodobě věnuje vzdělávání žáků základních a středních škol a v práci s těmito cílovými skupinami má zkušenosti.

„Jako banka, která většinu služeb nabízí i v digitalizované podobě, známe rizika pohybu v online světě a víme, jak důležité je dodržování bezpečnostních pravidel. Proto jsme náš úspěšný program finančního vzdělávání ve školách rozšířili o digitální bezpečnost a prevenci rizik na internetu. Policii ČR jsme oslovili jako odborníky, kteří mají v této oblasti největší zkušenosti i experty. S nimi teď spouštíme v Česku unikátní spolupráci, díky které se děti i jejich rodiče naučí lépe se chránit před internetovými hrozbami,“ říká Petr Hutla, člen představenstva ČSOB.

Společně vytvořený výukový program, který budou žákům a jejich rodičům přednášet jak speciálně proškolení policisté, tak ale i odborně kompetentní ambasadoři z řad ČSOB, a.s., bude postaven na interaktivní práci s posluchači a dětem bude jeho obsah blízký, neboť se budou neustále pohybovat v jejich oblíbeném prostředí – v prostředí sociálních sítí.

Spolupráce s ambasadory ČSOB nám pomůže rozšířit síť preventistů, která od roku 2020 bude významně posílena i z našich vnitřních zdrojů. Prevenci v oblasti kybernetické bezpečnosti vnímáme jako jednu z priorit a jsem velmi rád, že projekt Tvoje cesta reaguje právě na často opomíjená rizika sociálních sítí. Zároveň je dobré vyzdvihnout, že nebudeme pracovat pouze s dětmi, ale společně se zaměříme také na neméně důležitou cílovou skupinu, což jsou rodiče a dospělé osoby obecně“, uvedl policejní prezident Jan Švejdar. Výukový program bude zahájen na začátku roku 2020 a budou se ho účastnit zaměstnanci ČSOB (ambasadoři finanční gramotnosti) a policejní preventisté. Je určen pro druhý stupeň základních škol a v návaznosti na to také pro rodiče a dospělé osoby obecně. Kromě vzdělávacího programu připraví ČSOB a Policie ČR také krátká výuková videa a společnou preventivní kampaň.

Další články