Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Sčítání lidu klepe na dveře, letos bude hlavně online

Sčítání lidu klepe na dveře, letos bude hlavně online

foto: Pixabay

22. 02. 2021 - 17:57

Česko čeká nejmodernější sčítání lidu, domů a bytů, začne 27. března. Český statistický úřad (ČSÚ) jej startuje v roce, kdy od prvního prvorepublikového sčítání uplyne přesně 100 let. Jeho první fáze, která je připravena jako online, bude zcela bezkontaktní, a vzhledem k epidemické situaci i nejbezpečnější.

Od 27. března do 9. dubna se lidé budou moci sami sečíst přes webovou nebo mobilní aplikaci z pohodlí domova, bez nutnosti dalšího kontaktu se sčítacím komisařem. Jedinou podmínkou online sečtení je přístup k internetu. V současné době k němu má přístup více než 80 procent obyvatel.

„Online sčítání, kromě toho, že je rychlé a jednoduché a lze ho provést odkudkoli, kde je připojení k internetu, má ještě řadu dalších výhod. Například tu, že za celou rodinu může vyplnit sčítací formuláře jeden člen, který má s používáním internetu největší zkušenosti. Stačí, když mu ti ostatní nadiktují své údaje, a on je do počítače, tabletu či mobilu vloží,“ upozorňuje na výhody online sčítání předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Online sčítání rovněž představuje ideální variantu z hlediska obrany proti šíření koronaviru. Není totiž třeba kvůli němu nikam chodit, s kýmkoliv se potkávat, přebírat a předávat formuláře a obávat se případné nákazy. Online sečíst se můžete pohodlně z domova, i když budete třeba zrovna v karanténě.

Ten, kdo se z jakéhokoliv důvodu nebude moci sečíst online, vyplní v druhé fázi sčítání klasický listinný formulář, a to od 17. dubna do 11. května. Za velmi přísných hygienických opatření ho občan získá od sčítacích komisařů spolu s odpovědní obálkou. Vyplněné formuláře bude možné zdarma vhodit do jakékoliv poštovní schránky, poslat na P. O. Box České Pošty nebo odevzdat na kontaktním místě sčítání.

Všechny důležité informace se dají najít na specializovaném webu.

Další články