Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Slavnostní vyhlášení Sdružení místních samospráv z republiky ocenilo Netolického

Sdružení místních samospráv z republiky ocenilo Netolického

foto: Pardubický kraj

05. 11. 2019 - 12:00

V Havlíčkově Brodě se na přelomu října a listopadu uskutečnilo VII. Republikové shromáždění doprovázené tematickou konferencí zabývající se střetem zájmů, budoucím programovým obdobím a dalšími tématy, která se přímo dotýkají starostů měst a obcí. Při této příležitosti byly vyhlášeny výsledky soutěže Počin roku 2019, kde byl jedním z nominovaných hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který nakonec v hlasování členů SMS ČR obsadil druhé místo.

„Velmi si vážím samotné nominace do soutěže Počin roku 2019. Nemohu se totiž smířit s trendy, které se objevují v poslední době na české politické scéně. Stát vyvíjí snahu centralizovat celou řadu agend, které odebírá jak městům, tak i obcím. Matriční úřady, finanční úřady nebo stavební úřady by měly být v některých místech zrušeny čí výrazně omezeny, avšak za všechny mohu říci, že největší úspory v žádném případě nenastanou rušením právě malých úřadů. Snížením počtů by měly projít především ústřední orgány státní správy, a to nejen ministerstva,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který patří dlouhodobě mezi zastánce zachování služeb v menších městech a obcích. „Před časem jsem řešil problematiku České pošty, dále rušení malých prodejen, nyní se zabýváme snahou centralizovat některé úřady, což bude znamenat horší dostupnost pro naše občany,“ doplnil hejtman konkrétní příklady. Nejen za tyto aktivity obdržel v hlasování členů Sdružení místních samospráv ČR druhé místo v soutěži Počin roku 2019. Cena se uděluje člověku či obci, jež se zasadí o rozvoj samospráv v zemi, ať už formou prosazování nějakého návrhu či například v uplatňování dobré praxe.

V rámci konference měli zástupci obcí možnost debatovat například na téma střetu zájmů, budoucího programovací období, eGovernmentu, kybernetické bezpečnosti či budoucnosti geoinformačního portálu AGIS.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitickou organizací s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentace a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráce v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR.

Další články