Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

Bude stát 150 milionů Starosta Ronova jednal s hejtmanem o stavbě kanalizace

Starosta Ronova jednal s hejtmanem o stavbě kanalizace

08. 07. 2019 - 08:38

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický zavítal ve čtvrtek na samou hranici Pardubického a Středočeského kraje. První hejtmanskou zastávkou byl Ronov nad Doubravou a jednání se starostou města Marcelem Lesákem a jeho radními. Hlavním tématem setkání byla příprava velké krajské investice do silnice II/337 a výstavba kanalizace v obci za 150 milionů korun. Druhým tématem byla dostupnost zdravotní péče a výstavba výjezdové stanice krajské záchranné služby na Seči.

„Silnice II/337 z hranice kraje přes Ronov, Třemošnici, Seč a dále do Trhové Kamenice, kde se již jedná o silnici II/343 patří mezi nejzanedbanější v celém regionu, a proto připravujeme náročný několikaetapový projekt se spoluúčastí Integrovaného regionálního operačního programu. Jedná se skutečně o nelehkou stavbu v délce přes 30 kilometrů, u které je předpokládaná hodnota půl miliardy korun. Celá oblast Hlinecka a Železných hor je pro nás několik posledních let jednou z krajských priorit, avšak nelze postupovat tak rychle, jak bychom si všichni přáli,“ řekl hejtman Martin Netolický. „V případě prvního úseku z Vršova do Trhové Kamenice předpokládáme předání staveniště dodavateli koncem září,“ doplnil hejtman.

Ten se starostou hovořil také o vybudování kanalizace v obci za 150 milionů korun, což je jeden z největších projektů tohoto typu nejen na území kraje. „V rámci krajského rozpočtu máme vytvořen dotační titul pro obce na pořízení projektových dokumentací s maximální dotací dvakrát čtyři miliony korun, což je případ také Ronova nad Doubravou,“ sdělil hejtman s tím, že v tuto chvíli kraj eviduje velkou aktivitu obcí, a tím pádem také přetlak žádostí.

Druhým tématem setkání byla dostupnost zdravotní péče se zaměřením na výjezdy záchranné služby. „I vzhledem k tomu, že došlo ke změně v rámci výjezdů záchranářů z Čáslavi a omezení lůžkové kapacity v čáslavské nemocnici, znásobuje se potřeba vybudovat na Seči výjezdovou stanici a tím zkrátit dojezdovou dobu. Tuto oblast tak při stavech, které přímo neohrožují lidský život, zajišťují záchranáři z Chrudimi nebo Pardubic,“ řekl hejtman.

Město Ronov nad Doubravou se nachází na úpatí Železných hor směrem na Čáslav a v současné době zde žije okolo 1700 obyvatel. První písemná zmínka o osídlení pochází z roku 1137. V roce 1998 byl Ronovu nad Doubravou schválen statut města.

Další články