Zde může být vaše reklama.
Středa 24.4.
Svátek má Jiří
Menu

Třídíme odpad Ve sběru PET lahví nemá MŠ Čtyřlístek konkurenci

Ve sběru PET lahví nemá MŠ Čtyřlístek konkurenci

18. 06. 2019 - 10:32

Soutěže ve sběru PET lahví, kterou pravidelně vyhlašuje pardubický magistrát se Službami města Pardubic, se pravidelně zúčastňuje mnoho základních i mateřských škol a ani letos tomu nebylo jinak. Novinkou byl 1. ročník ve sběru papíru, do kterého se zapojili žáci mateřinek. V předchozích ročnících se vždy na prvním místě ve sběru PET lahví umístila MŠ Čtyřlístek. I 19. ročník dopadl stejně.

„Znečištění životního prostředí je čím dál větší problém, který nesmíme přehlížet. Zejména se tato záležitost týká velkého množství plastů, které jako lidstvo produkujeme. Věřím, že děti vedené od mateřských nebo základních škol správným směrem budou k planetě mnohem ohleduplnější,“ komentovala náměstkyně primátora Helena Dvořáčková, do jejíž gesce spadá i péče o životní prostředí.

Celá soutěž probíhala od konce měsíce září 2018 až ke konci školního roku 2019. Celkem 23 škol společně nasbíralo téměř 8 tun PET lahví a okolo 8 tun papíru. Do Služeb města Pardubic se tedy dostalo více než 4 000 pytlů plastových lahví.

Aby bylo vše spravedlivé, hodnotícím kritériem bylo přepočtené množství na jednoho žáka. I přesto nebyly výsledky letošní soutěže až tak překvapivé, neboť zlatou medaili si obhájil známý vítěz. „Na prvním místě ve sběru PET lahví se umístila MŠ Čtyřlístek, která nasbírala celkem 587 pytlů lahví, což je v přepočtu 15 kilogramů na žáka. Druhé místo si dokázala vybojovat ZŠ a MŠ Artura Krause se svými 634 kilogramy, respektive 14 kilogramy na jednoho žáka. Třetí příčku obhájil známý premiant ZŠ a MŠ Pardubičky Kyjevská, které se podařilo v přepočtu na žáka nasbírat 10,5 kilogramu,“ informoval vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča.

Výsledky separace prvního ročníku sběru papíru byly velmi dobré a nasadily laťku sběru do příštích let vysoko. První místo obsadila MŠ Dražkovice s více než 2 tunami celkem a na žáka s 53 kilogramy. Hned za nimi se umístila MŠ Kamarád s 27 kilogramy na jednoho žáka a jako třetí skončila MŠ Polabiny s 16 kilogramy v přepočtu na žáka.

Pro všechny zúčastněné za jejich celoroční práci nechybí samozřejmě ani odměna. V tomto ročníku byla suma pro školy opět navýšena a celkem činí 70 000 korun. Vítěz v separaci plastových lahví se může těšit na věcné ceny v hodnotě 7 000 korun, škola na druhém místě v částce 6 000 korun a pro třetí je připravena odměna za 5 000 korun.  První místo ve sběru papíru dostane věcné ceny v hodnotě 4 000 korun, druhé ve výši 3 000 korun a třetí škola získá odměnu v hodnotě 2 000 korun. Samozřejmě i ostatní školy, které se neumístily na prvních třech místech, budou za svoji snahu oceněny v podobě věcných odměn.

Další články