Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 25.4.
Svátek má Marek
Menu

Konec po šesti letech Jeptišky naposledy roztančí pardubickou Malou scénu ve dvoře

Jeptišky naposledy roztančí pardubickou Malou scénu ve dvoře

26. 06. 2019 - 11:27

Po necelých šesti letech a úctyhodných 83 reprízách se ve čtvrtek 27. června Východočeské divadlo rozloučí s inscenací komediálního muzikálu Jeptišky amerického dramatika a režiséra Dana Goggina. Hru v komorním prostředí Malé scény ve dvoře nazkoušel režisér Lumír Olšovský, jenž do rolí energických řádových sester s velkým smyslem pro humor a sebeironii obsadil Jindru Janouškovou, Petru Janečkovou, Dagmar Novotnou, Martinu Sikorovou a Petru Tenorovou, po jejímž odchodu z pardubického angažmá postavu převzala Jana Ondrušková.

„Autorovi se podařilo stvořit dílo na nezvyklém půdorysu, na scénu přivádí pět jeptišek, které se musí postarat o pohřeb svých sester otrávených houbovou polévkou. Shodou okolností jim ale nevyjdou peníze a na svůj odchod čeká v kuchyňském mrazáku ještě pět těl, navíc je na cestě hygienik… Ani v této prekérní situaci však matka představená neztrácí elán a spolu se sestrami uspořádá benefiční představení – každá předvede, co umí, co nezapomněla ze svého civilního života. Řeholnice nazkouší nebývale skvělou show, díky které pobaví nejen diváky, ale i samy sebe,“ říká dramaturgyně Jana Uherová.

Jeptišky se okamžitě po premiéře staly pardubickým diváckým hitem, s kladným přijetím se však inscenace setkala i u odborné kritiky, která si povšimla výkonu Martiny Sikorové v roli Sestry Mary Amnesie a zařadila jej do širší nominace na Cenu Thálie 2014 v kategorii muzikál, opereta nebo jiný hudebně-dramatický žánr.

„Muzikál Jeptišky kromě zpěvu a tance nabízí především bezuzdnou legraci, humor neboli srandu, a to kolikrát v tom nejbizarnějším balení,“ láká na derniéru režisér Lumír Olšovský.

Další články